89101

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Starou verzi nápovědy pro tento formulář nalezne zde

Soupis místností

Tento formulář slouží ke změně údajů a soupisu nových místností.

Je určen pro role STROF, STROK , STRFK a STSAP.

Úvodní a zároveň jediná strana obsahuje seznam místností.

  • Nad blokem lze provést dotaz pomocí kláves <F7> a <F8>.
  • Nový záznam lze založit klávesou <F6> a změny uložit klávesou <F2>.
  • Uživatel má možnost vidět jen místnosti sepsané pro jeho fakultu (resp. katedru, pokud vstupil s katederní rolí).
  • Z přehledu lze stiskem tlačítka "Práva", zavolat pomocný frm 86310 - Dispoziční práva k místnostem. Zde lze delegovat právo používat místnost pro jiné katedry/fakulty.
  • Nový záznam může založit pouze uživatel s rolí STSAP.
  • Místnost lze sepsat pouze s unikátní číslem místnosti. Doporučuje se používat stejné číslo, jaké má místnost v pasportu budov (subkomponenta Majetek (GTF)). Lze ale vytvářet i virtuální učebny. Pokud se objeví hláška "Chyba! Místnost s daným číslem již existuje" zvolte jiné číslo místnosti.

Řízení práv přístupu

  • Sloupec "Org. jed." - představuje vlastníka místnosti. Jde o hlavní příznak řízení přístupových práv.

S místností mohou disponovat:

  1. Učitelé - pokud učí předmět na katedře, která vlastní místnost, mohou do ní vypisovat jednorázové akce(JA) a zkoušky(ZK).Pokud místnost patří fakultě, učitel může do místnosti vypsat JA a ZK pokud učí předmět z jakékoliv katedry dané fakulty. (Pokud se na fakultě používá vypisování volných časových oken pro JA a ZK, pak je možné vypsat JA a ZK jen do místností, pro které existují volná časová okna vypsaná pro katedru předmětu. Bez ohledu na vlastníka místnosti.)
  2. Rozvrháři kateder (role ROK) - mohou do místnosti umisťovat rozvrhové lístky (sepisované ve frm. ČVUT 86302, AMU 85301), pokud mají roli na katedře, která je vlastníkem místnosti. Nebo pokud místnost vlastní jejich fakulta.
  3. Rozvrháři fakult (role ROK) - mohou do místnosti umisťovat rozvrhové lístky (sepisované ve frm. ČVUT 86302, AMU 85301), pokud mají roli fakultě, pod kterou spadá katedra, která vlastní místnost. Nebo pokud místnost vlastní jejich fakulta.
  • Sloupec "Dlg." - používá se pouze na AMU. Na AMU slouží tento sloupec k jednoduchému delegování používání místnosti při vypisování rozvrhu (používá se ve frm 85301). Na ČVUT (resp. ve frm. 86302) se používá složitější řízení práv (viz. tlačítko "práva").
  • Tlačítko "práva" - otevře frm. "86310 - Soupis dispozičních práv pro místnost."
    Místnost lze propůjčit pro soupis rozvrhu ve frm. 86302 i jiným katedrám/fakultám. Pro soupis pravidel, v kterém obodobí mohou místnost použít jiné katedry/fakulty, slouží právě formulář "86310 - Soupis dispozičních práv pro místnost.". Tyto pravidla se (v této chvíli) vztahují pouze pro soupis rozvrhu. Nedají se takto propůjčit místnosti pro vypisování zkoušek a jednorázových akcí v učitelském webovém KOSu.