86322

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

86322 Kopie rozvrhu

Formulář slouží rozvrháři fakulty případně katedry k vytvoření kopie rozvrhu v duchu teze "nový rozvrh bude téměř stejný jako v zadaném minulém semestru".

Kopírovaný rozvrh bude nazýván zdrojovým, nově tvořený rozvrh cílovým. Podle zadání formulář hromadně vytvoří a zařadí rozvrhové lístky pro vypsané předměty cílového semestru, které byly v rozvrhu zdrojového semestru. Pro nově vypsané předměty se lístky nevytvoří (nemají odpovídající zdroj).

Předměty, které byly vypsány pro zdrojový semestr a nejsou vypsané pro cílový semestr se kopírování neúčastní. Rozvrhář musí předem vypsat předměty pro cílový semestr, ale pro předměty, které se učily vloni nemusí generovat lístky pomocí funkce "86301 Podklady pro rozvrh ".

Formulář zkopíruje lístky všech vybraných předmětů zdrojového semestru. Budou-li pro daný předmět cílového semestru již některé lístky vytvořeny, zařadí se do rozvrhu podle zdrojové předlohy y nezařazené, a případně se dotvoří kopie lístků, které zatím nemají v cílovém rozvrhu protějšek.

Popis formuláře

První blok je pomocný, zobrazuje cílový semestr, do jehož rozvrhu budete kopírovat. Obsahuje pouze pole Identifikace a Označení semestru. Po vstupu do formuláře se zde automaticky nabízí druhý příští semestr. Pole lze přepsat nebo klávesou [F3] vybrat první příští semestr. V tomto bloku je aktivní funkce Zrušení celého rozvrhu, kterou spustíte klávesou [Ctrl+B].

Druhý blok je také pomocný, obsahuje Identifikaci a označení zdrojového semestru,z jehož rozvrhu chcete kopírovat, a pomocná pole pro zaškrtání rozsahu kopírovaných hodnot. Pole Místnost, Den, Hodina a Týden nejsou přístupná, pouze ukazují že tyto hodnoty se kopírují vždy. Pole Učitelé, Skupiny, Ročník/Paralelky, Jméno paralelky a Místnosti jsou zaškrtávací.

  • Učitelé - pokud je zaškrtnuto, kopírují se z minulého rozvrhu Učitel1 a Učitel2, ale jen nejsou-li již v novém rozvrhu zadáni.
  • Skupiny - pokud je zaškrtnuto, kopíruje se z minulého rozvrhu i pole Skupiny.

Toto pole má význam rezervace daného rozvrhového pole pro zadanou studijní skupinu (skupiny). Je-li u lístku nastaveno "omezené nabízení pro zápis do rozvrhu, bude se lístek nabízet pouze studentům zde zadaných skupin.

  • Ročník/Paralelka - pokud je zaškrtnuto, kopírují se z minulého rozvrhu i pole Ročník a administrativní paralelka.

Je-li u lístku nastaveno "omezené nabízení pro zápis do rozvrhu, bude se lístek nabízet pouze studentům zadaného ročníku/paralelky.

  • Jméno paralelky - pokud je zaškrtnuto, kopíruje se z minulého rozvrhu i pole Jméno rozvrhové paralelky.
  • Místnosti - pokud je zaškrtnuto, kopíruje se z minulého rozvrhu i seznam vhodných místností pro typ výuky, který v paralelce bude probíhat.

Třetí blok je nad tabulkou předmětů v semestru a po vstupu nabízí seznam předmětů, které

  • jsou vypsány v cílovém semestru
  • mají v semestru zdrojového rozvrhu alespoň jednu rozvrhovou paralelku.

V případě, že je uživatel v roli STROK, omezí se seznam na předměty jeho katedry.

Nad blokem fungují dotazy (F7/F8), výběr filtru (klávesa [Ctrl+F]) a vyškrtnutí z aktuálního seznamu ([Shift + F6]). Akci kopírování spustíte klávesou [F2], otevře se dotazovací okno s dotazem 'Mám spustit akci kopírování rozvrhu podle zadaných parametrů?'.

Kopírování rozvrhu

Samotný postup je členěn po předmětech. Pokud předmět dosud nemá v cílovém rozvrhu žádné rozvrhové paralelky a tedy ani lístky, vygenerují se kopie paralelek a lístků přesně podle zdrojového semestru.

Pokud předmět v cílovém rozvrhu má již nějaké paralelky, berou se zdrojové paralelky jedna po druhé a porovnávají s existujícími cílovými. Cílová paralelka odpovídá zdrojové mají-li shodný předmět, typ (P,C,L)a číslo paralelky (PNO,CNO,LNO). Dále se porovnává, zda jsou shodné rozvrhové lístky (počet, velikost, sudý/lichý). Je-li odpovídající lístek cílového rozvrhu již zařazen (ručně nebo předchozím kopírováním), potom se jeho zařazení do rozvrhu nezmění. Lístky se zařazují jen tehdy, když jsou nezařazené, tedy den a hodina je prázdná, místnost je prázdná nebo je stejná jako na zdrojovém lístku.

Kopírování je možno provádět hromadně (pro všechny předměty) nebo postupně po katedrách (lze zadat dotazem), po ročnících (nutno předem vytvořit filtr) či po jednotlivých předmětech. Opakovaná kopie pro jeden předmět nezpůsobí žádnou škodu, pouze zpomalí výpočet.

Nedoporučuje se provádět kopii do rozvrhu, který je již zčásti ručně vytvořen, zavleče se velké množství kolizí, které je pak nutno řešit.

Formulář opustíte klávesou [F4].