86311

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

86311 - zařaz. rozv. lístků po místnostnech

Seznam rolí, pro které je formulář určen

  • STROF (rozvrhář fakulty)
  • STROK (rozvrhář katedry)
  • STRFK (referent katedry)


Formulář obsahuje následující záložky

  • Zařazování rozvrhových lístků po místnostech


Soupis rozvrhových lístků po místnostech

Pro správnou funkčnost formuláře je třeba mít řádně nastavené parametry: PRISEM, RVXHOD, nepovinně pak ještě PRISEM2 a RV_POCET_DNI_V_TYDNU.

Tento formulář slouží k zařazování lístků do rozvrhu. Lístek je zařazen do rozvrhu (tzn. bude se v rozvrhu nabízet) má-li vyplněnou místnost, den, hodinu a počet hodin. Políčka místnost, den a hodina jsou jediná editovatelná (ve formuláři rozlišeno bílou barvou). Jednotlivé lístky lze z rozvrhu vyřadit (tzn. nebude se v rozvrhu nabízet) vymazáním obsahu některého z editovatelných polí (místnost, den, hodina) a potvrzením klávesou F2. Faktické odstranění lístků v tomto formuláři není dovoleno, stejně tak vytváření nových lístků.

Po úplném vyplnění polí místnost, den, hodina (tzn. chci, aby se lístek v rozvrhu nabízel) a jejich následném uložení (F2) se spustí kontrola možných kolizí. V případě nalezené kolize (např. Kapacita místnosti nestačí kapacitě paralelky, Učitel již učí jinde, V místnosti probíhá již jiná výuka, atd.) se uživateli zobrazí dialogové okno s varováními ohledně nalezených kolizí. Uživatel může uložení potvrdit (kliknutím na tlačítko Ano), nebo zrušit (kliknutím na tlačítko Ne nebo na Křížek). Jestliže uživatel zruší uložení záznamu, nedojde k uložení označeného záznamu ani k uložení změněných záznamů pod tímto aktuálním záznamem!

Dále je pro hromadné zařazování lístků k dispozici funkce, která za určitých podmínek zařazuje lístky za sebe:

  1. Záznam, na kterém je kurzor (označen modrou barvou) nesmí mít vyplněnou místnost
  2. Předchozí záznam musí mít vyplněnou alespoň místnost
    1. Je-li v předchozím záznamu vyplněná pouze místnost, funkce do aktuálního záznamu zkopíruje pouze tuto místnost
    2. Je-li navíc vyplněn den, funkce zkopíruje jak místnost, tak i číslo dne a kurzor se posune o řádek níž
    3. Je-li vyplněna místnost, den i hodina, funkce zkopíruje místnost, den a zařadí aktuální lístek za ten předchozí
      • př. má-li předchozí lístek vyplněný číslo dne jako 1, hodinu jako 3 a počet hodin 2, bude aktuální lístek zařazen takto: den 1, hodina 5
      • Přesáhne-li funkce počet nastavených rozvrhových hodin na den (parametr RVXHOD), zvýší se den o jedničku a hodina se nastaví na 1
  3. Po vykonání patřičné akce na základě podmínek z bodu 2 se kurzor posune o řádek níž
  4. Po opětovném zavolání funkce se opět začíná bodem 1

Funkci lze vyvolat stisknutím tlačítka Zkopírovat nebo použitím klávesové zkratky Ctrl+N. Funkce nebere v potaz sudost/lichost týdne.

Seznamy hodnot

K dispozici je seznam hodnot pro místnosti.

V režimu vyhledávání (F7) jsou navíc k dispozici další seznamy hodnot pro lokalitu, den, předmět, typ paralelky, čísla přednáškových, cvičebních a laboratorních paralelek i pro učitele.