86306

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

86306 - Matice kolizí

Seznam rolí, pro které je formulář určen

  • STROF (rozvrhář fakulty)
  • STROK (rozvrhář katedry)
  • STRFK (referent katedry)

V tomto formuláři můžete vygenerovat a prohlížet matici kolizí. Matice kolizí je tabulka, kde je pro dvojici předmětů zobrazen počet studentů majících zapsány oba předměty. Kolize jsou zobrazeny celkově, po ročnících, po paralelkách a po studijních skupinách. Vygenerované záznamy zůstávají v databázi přístupné i jiným uživatelům do chvíle kdy jsou novým výpočtem přepsány.

Na první záložce jsou zobrazeny dosud vygenerované záznamy matice kolizí pro úroveň Předmět-Předmět. Jsou zde umožněny dotazy a listování. Vygenerovat či přegenerovat nové záznamy můžete klávesou Ctrl+B nebo stiskem tlačítka "Výpočet matice". Na detailní informace se dostanete klávesou <PgDn>.

Na druhé záložce "Počty studentů na předmětech" jsou zobrazeny detailní kolize po ročnících (Typ=R), paralelkách (Typ=P) a studijních skupinách (Typ=S) pro danou dvojici předmětů. Pro každý záznam pro dvojici Předmět1-Předmět2 existuje záznam Předmět2-Předmět1 se stejnými hodnotami. V poli Typ je kódem označeno o jaký detail jde (R,P,S) a v poli rozlišení je název ročníku, studijní paralelky nebo studijní skupiny. Pole Předmět porovnávaný, Předmět porovnání, Počet, Rozlišení a Typ slouží pro zobrazení a dotazy.


Výpočet matice

Po stisku tlačítka "Výpočet matice" (kl. zkratka Ctrl+B) se zobrazí dialogové okno sloužící k vymezení porovnávaných množin předmětů. Oba bloky nabízejí předměty vypsané v daném semestru. Pro omezení výběru použijte dotaz F7-F8. Při výpočtu bude porovnán každý předmět prvního bloku s předmětem druhého bloku. Pro spuštění výpočtu použite tlačítko "Spustit výpočet". Po výpočtu se kurzor vrátí na první stranu do hlavního bloku, kde se provede dotaz na nově vygenerované záznamy. Pokud výpočet nenalezl kolize a tedy nezaložil nové záznamy, zobrazí se všechny staré.