86302

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

86302 Editace rozvrhových paralelek

V tomto formuláři můžete upravit vygenerované podklady pro rozvrh (rozvrhové paralelky a rozvrhové lístky). Rozvrhář katedry může v tomto formuláři pracovat pouze s předměty své katedry.

Pomocí formuláře můžete: Upravit podklady pro rozvrh (druhá strana formuláře, třetí blok), pro zvolenou rozvrhovou paralelku daného předmětu můžete:

  • přiřadit učitele (2. strana, 2. Blok pole "Učitel1", "Učitel2");
  • přiřadit studijní skupiny;
  • sepsat požadavky na místnost;
  • zadat, která org. jednotka bude mít právo zařadit její rozvrhové lístky do rozvrhu
  • sepsat novou rozvrhovou paralelku (F6 + soupis nového záznamu),
  • přesunout zapsané studenty na jinou paralelku (CTRL+V),
  • zrušit jednotlivou rozvrhovou paralelku (Shit+F6),
  • zařadit rozvrhový lístek do rozvrhu (2. strana, 3. blok);
  • vyřadit lístek z rozvrhu;
  • sepsat čtyři vyučující <Ctrl-L> a k nim sepsat, jaký mají podíl ve výuce

dané paralelky. Hodnota se zadává ve tvaru zlomku tak, že nejdříve zadáte jmenovatele. Ten může obsahovat libovolné číslo anebo znak "%". U jednotlivých vyučujících se pak doplní čitatel jednotlivých zlomků. Platí, že součet čitatelů se musí rovnat jmenovateli, jinak změny nelze uložit.

Např. na dané paralelce vyučují tři učitelé a vyučuje se 13 týdnů. První učí pět týdnů, druhý taky pět týdnů a poslední tři týdny. Potom do jmenovatele doplníte číslo 13, u prvního a druhého učitele doplníte číslo 5 a u třetího učitele doplníte číslo 3. Dále u každého vyučujícího můžete zadat účtující katedru (default hodnota je katedra vyučujícího). Pro výběr katedry můžete použít klávesu <F3>.


Volba semestru

V prvním bloku se po otevření formuláře nabízí příští semestr (parametr PRISEM).


Volba předmětu

V druhém bloku je zobrazen seznam vypsaných předmětů v zadaném semestru. Nastavte kurzor na předmět, s kterým chcete pracovat a klávesou <PgDn> přejděte na druhou stranu formuláře.


Úprava podkladů pro rozvrh

Na druhé straně formuláře můžete ve třetím bloku pomocí šipek listovat mezi jednotlivými již vygenerovanými paralelkami. Můžete prohlížet a upravit tyto pole:

Typ - kód a název typu výuky dané paralelky, hodnota pole nelze měnit. Při soupisu nového záznamu musí být pole vyplněno.

Stud. par - označení studijní paralelky. Pro vyplnění můžete použít klávesu <F3>, kde se nabízí označení studijních paralelek dle soupisu ve formuláři "83301 Studijní skupiny".

Ročník - číslo ročníku, pro který je určena daná rozvrhová paralelka;

Před. - jedná-li se o přednáškovou paralelku (hodnota pole "Typ" je P), pak je v poli zobrazeno číslo této paralelky. Jedná-li se o cvičební nebo laboratorní paralelku (hodnota pole "Typ" je C nebo L), pak je v poli zobrazeno číslo, které udává paralelku přednášek, která je s danou rozvrhovou paralelkou svázaná;

Cvič. - jedná-li se o cvičební paralelku (hodnota pole "Typ" je C), pak je v poli zobrazeno číslo této paralelky. Jedná- li se o přednáškovou (hodnota pole "Typ" je P), pak je pole prázdné a nelze upravovat, jedná-li se o laboratorní paralelku (hodnota pole "Typ" je L), pak je v poli zobrazeno číslo, které udává paralelku cvičení, která je s danou laboratorní paralelkou svázaná;

Lab. - jedná-li se o laboratorní paralelku (hodnota pole "Typ" je L), pak je v poli zobrazeno číslo této paralelky. Jedná-li se o přednáškovou (hodnota pole "Typ" je P), pak je pole prázdné a nelze upravovat, jedná-li se o cvičební paralelku (hodnota pole "Typ" je C), pak je v poli zobrazeno číslo, které udává paralelku laboratoří, která je s danou cvičební paralelkou svázaná;

Par. - název rozvrhové paralelky

Kapacita - kapacita rozvrhové paralelky;

Obsazeno - počet studentů, kteří jsou zapsáni na danou rozvrhovou paralelku, pole lze pouze prohlížet;

St. skupiny - seznam či interval studijních skupin (např. ve tvaru 101,103,105-110,112). Pracujete-li s rozvrhovou paralelkou, která má zadánu studijní paralelku (pole "St.par") pak jsou po stisku klávesy <F3> nabízeny pouze studijní skupiny, které patří k dané studijní paralelce (dle seskupení studijních skupin viz formulář "83301 Studijní skupiny"). Pracujete-li s rozvrhovou paralelkou, která má zadán ročník (pole "R") pak jsou po stisku klávesy <F3> nabízeny pouze studijní skupiny z daného ročníku. Pracujete-li s rozvrhovou paralelkou, která má zařazeny lístky v rozvrhu, po vyplnění pole a po stisku klávesy <Enter> se provede kontrola, zda jsou dodrženy následující podmínky: a) Studijní skupiny, musí mít všechny v navržený termín čas. b) Každá studijní skupina může být zařazena pouze na jednu paralelku téhož předmětu. V případě, že nejsou dodrženy uvedené podmínky, otevře se okno s výpisem nedodržených podmínek např.: "Nemají čas: 5,6. Zařazeny jinde: 12. Zařadit?". Volbou "A" zařadíte skupiny ke zvoleným paralelkám, volbou "N" se zařazení paralelek neprovede.

Místnosti - seznam kódů místností vhodných pro výuku předmětu (jednotlivé položky seznamu jsou odděleny čárkou), pro zadání místnosti můžete použít klávesu <F3>.

Učitel1, Učitel 2 - zadejte učitele, pro jeho vyhledání můžete použít klávesu <F3>. V případě, že přiřazujete učitele k rozvrhové paralelce, jejíž lístky jsou již zařazeny v rozvrhu a vyučující již v danou vyučovací hodinu učí jinde, otevře se okno s dotazem: "Učitel již učí jiný předmět. Zařadit učitele?" Volbou "A" učitele přiřadíte k dané rozvrhové paralelce (učitel pak učí v danou hodinu na dvou místech!), volbou "N" se učitel nezařadí. V případě, že přiřazujete učitele k rozvrhové paralelce, jejíž lístky jsou již zařazeny v rozvrhu a učitel si v danou hodinu nepřeje být zařazen do rozvrhu (viz "Omezení učitelů"), otevře se okno s dotazem: "Pozor na omezení učitele! Zařadit učitele?" Volbou "A" učitele přiřadíte k dané rozvrhové paralelce, volbou "N" se učitel nezařadí.

Rozvrhuje - kód org. jednotky, která bude rozvrhovat lístky dané paralelky; Na klávesu <F3> se nabídnou katedry z fakuty uživatele.


Vyučuje - kód org. jednotky, která bude zařazovat učitele pro paralelku; Na klávesu <F3> se nabídnou katedry z fakulty uživatele.


N - má se daná paralelka nabízet pro zápis do rozvrhu (A/N/O);

   A - ano všem,
   N - nikomu,
   O - pouze pro paralelku zadané skupiny, paralelku anebo ročníky.

K - má být pro danou paralelku kontrolováno překročení kapacity při zápisu do rozvrhu (A/N);

Soupis nové rozvrhové paralelky

Na druhé straně ve třetím bloku stiskněte klávesu <F6>, založíte tak nový záznam. Postupně vyplňte jednotlivá pole třetího bloku. Změny uložte do DB pomocí klávesy <F2>.

Přesun zapsaných studentů na novou paralelku

Chcete-li přesunout všechny zapsané studenty na jinou paralelku, stiskněte klávesu <CTRL+A>. Otevře se okno, kde ve druhém bloku je zobrazena současná rozvrhová paralelka, tj. paralelka, na kterou jsou studenti přihlášeni nyní. Ve druhém bloku je zobrazen seznam existujících paralelek daného typu výuky. Nastavte kurzor na paralelku, na kterou chcete zapsat všechny studenty a stiskněte klávesu <F2>. Poté se otevře okno s dotazem: "Chcete informovat studenty e-mailem?" Odpovíte-li A, otevře se okno "Hromadná pošta studentům", můžete upravit pole "Subject" a "Text", zprávu odešlete stiskem klávesy <F2>. Odpovíte- li N, e-mail nebude studentům odeslán. Studenti se zapíší na novou paralelku.

Zrušení rozvrhové paralelky

Zrušit aktuální rozvrhovou paralelku můžete stiskem klávesy <Shift+F6>.

Může se stát, že jste se pokusili zrušit paralelku, na kterou jsou zapsáni studenti (lístky této paralelky byly zařazeny v rozvrhu, studenti se na ně přihlásili, poté byly lístky vyřazeny z rozvrhu - vyřazením lístků z rozvrhu se neruší přihlášení studentů). V tomto případě se po stisku klávesy <Shift+F6> otevře okno s dotazem: "Rušíte paralelku, na kterou jsou přihlášení studenti. Zrušit?". Volbou "N" se okno uzavře a akce se neprovede. Volbou "A" se otevře okno s dotazem: "Chcete informovat studenty e-mailem?" Odpovíte- li A, otevře se okno "Hromadná pošta studentům", můžete upravit pole "Subject" a "Text", zprávu odešlete stiskem klávesy <F2>. Odpovíte- li N, e-mail nebude studentům odeslán. Paralelka se zruší a vymaže se přihlášení studentů z rozvrhu.


Zařazení rozvrhového lístku do rozvrhu

Ve čtvrtém bloku je pro aktuální rozvrhovou paralelku zobrazen seznam rozvrhových lístků, pro které můžete určit čas a místnost. Můžete zařazovat lístky pouze do místností a na vyučovací hodiny, ke kterým máte přiděleno dispoziční právo. Můžete zařazovat pouze ty lístky do rozvrhu, které mají v poli "Rozvrhuje" zadán kód vaší katedry.

Můžete vyplnit pole:

Místnost, kód a název - zadejte kód místnosti, pro vyhledání místnosti můžete použít klávesu <F3>. Jsou-li pro předmět sepsány místnosti a vy se pokusíte předmět zařadit do jiné místnosti, otevře se okno s upozorněním: "Místnost neodpovídá požadavkům na místnost. Zařadit?". Volnou N se okno uzavře a je nutno vybrat odpovídající místnost. Volbou A předmět zařadíte do vybrané místnosti. Lokalita - kód lokalita, kde se místnost nachází; Den v týdnu - zadejte den v týdnu (pořadové číslo 1 - 5), kam má být lístek umístěn; Hodina - zadejte číslo počáteční vyučovací hodiny, maximální počet hodin v jednom dni je 15; Délka - délka bloku (počet vyučovacích hodin) ; S/L - sudý / lichý týden;

Lístek zařaďte do rozvrhu stiskem klávesy <F2>.

V případě, že jste se pokusili umístit lístek do již obsazené místnosti, otevře se okno s dotazem: "Zvolená vyučovací hodina je již obsazena. Umístit lístek?" Volbou "A" se lístek zařadí do rozvrhu (na jednom místě budou lístky dva!), volbou "N" se lístek nezařadí.

Pokusíte-li se zařadit lístek do místnosti ve vyučovací hodině, kde nemáte přiděleno dispoziční právo nebo jste ho předali nějaké jiné organizační jednotce, otevře se okno s dotazem např.: "Pro 3 hodinu jste přenechali dispoziční právo pro tuto místnost. Zařadit?". Volnou N se okno uzavře a je nutno vybrat jiný čas nebo místnost. Volbou A předmět zařadíte do rozvrhu.


Vyřazení rozvrhového lístku z rozvrhu

Rozvrhový lístek vyřadíte z rozvrhu stiskem klávesy <Shift+F6>. Klávesou <F2> uložíte změny do databáze. Jsou-li na tento rozvrhový lístek již přihlášeni studenti, jejich zápis nezrušíte!


Změna zařazení rozvrhového lístku v rozvrhu

Chcete-li zařadit rozvrhový lístek např. do jiné místnosti nebo na jinou vyučovací hodinu upravte údaj v odpovídajícím poli čtvrtého bloku. Klávesou <F2> uložíte změny do databáze. Jsou-li na tento rozvrhový lístek již přihlášeni studenti, jejich zápis změnou zařazení do rozvrhu nezrušíte. Můžete jim však způsobit kolizi v jejich osobním rozvrhu.

Vysvětlení vztahu učitele na paralelce a na lístku

Pokud je učitel přiřazen k rozvrhovému lístku, ignoruje se učitel na rozvrhové paralelce. Lístek má pouze toho učitele, který je přímo na něm přiřazen.

Příklady: 1) přiřazeno par:Novák lístek:Soukup => vlastník par: Soukup

2) přiřazeno par:Novák lístek:nic => učí lístek: Novák => vlastník par: Novák

3) přiřazeno par:nic lístek:Soukup => učí lístek: Soukup => vlastník par: Soukup

4) přiřazeno par:Novák lístek1:Soukup, lístek2: nic => učí lístek1: Soukup, učí lístek2: Novák => vlastník par: Novák i Soukup

5) přiřazeno par:Novák lístek neexistuje => vlastník par: Novák