85321

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Formulář slouží k zápisu vybraného předmětu studenta do rozvrhu.

Základní pojmy

Hierarchická struktura tvoří-li přednášky, cvičení a laboratoře hierarchickou strukturu znamená to, že se student může zapisovat do rozvrhu pouze na laboratoře a tím je mu současně přiřazena cvičební i přednášková paralelka. Nemá-li předmět laboratoře student se zapisuje pouze na cvičení a tím je mu přiřazena přednášková paralelka.

Studijní paralelka je množina studijních skupin se shodnou výukou

Rozvrhová paralelka je paralelka přednášek, paralelka cvičení nebo paralelka laboratoří. Příklad: předmět 2P+2P(dělená přednáška v čase)+ 2C (seminář u tabule každý týden). Kapacita předmětu je 200, kapacita přednášky je 100 a kapacita cvičení je 20. Potřebuji tedy dvě rozvrhové paralelky přednášek a deset rozvrhových paralelek cvičení. Vznikne tedy celkem dvanáct rozvrhových paralelek, dvě pro přednášky - ke každé dva rozvrhové lístky, deset pro cvičení - ke každé paralelce jeden rozvrhový lístek.


Blok č. 2 obsahuje seznam přístupných paralelek pro přednášku, paralelek pro cvičení a paralelek pro lab. cvičení. U každého typu výuky je: číslo paralelky, název paralelky a počet volných míst.


Blok č. 3 obsahuje popis rozvrhových lístků paralelky z bloku 2, na kterém stojí kurzor. Je-li tato paralelka v hierarchické struktuře, - tj. stojíte-li na paralelce pro lab.cvičení, a toto lab.cvičení je jednoznačně přiřazeno k některé paralelce pro cičení a k některé paralelce pro přednášku - potom se zobrazují rozvrhové lístky i těchto paralelek.

V pravo nahoře je grafická "síť" s rozvrhem paralelky. Je-li tato paralelka v hierarchické struktuře, pak je zobrazen rozvrh celé této hierarchické struktury. Např. je-li kurzor na lab. cvičení, a zvolená paralelka je v hier.struktuře, pak je zobrazen rozvrh i pro cvičení i pro přednášky z této struktury.


Zápis na paralelku (student ještě nemá zapsanou paralelku z vybraného předmětu): V bloku 2 najeďte na paralelku, na kterou chcete studenta zapsat. Porovnejte rozvrh paralelky s rozvrh studenta (grafická síť vpravo dole). Vyhovuje-li rozvrh paralelky, pomocí klávesy F2 můžete provést zápis. Rozvrh zapsané paralelky se promítne do rozvrhu studenta. Je-li v okamžiku zápisu (při stisknutí klávesy F2) kapacita paralelky již vyčerpána, objeví se zpráva:

Kapacita paralelky je vyčerpána !!! 


V tomto případě zůstane zapsána původní paralelka. Stiskněte F4 a vyberte si jinou paralelku.

Pozor: Je-li nová paralelka v hierarchické struktuře, pak budou přepsány všechny dříve zapsané paralelky paralelkami této struktury.

Např. má-li student z daného předmětu zapsáno :

                  paralelku  2         - přednáška,
                  paralelku  101       - cvičení,
                  paralelku  1031      - lab. cvičení,

a vy studenta chcete zapsat na lab. cvičení 1021 které je v hier. struktuře,

                             1         - přednáška,
                             102       - cvičení,
                             1021      - lab. cvičení,

pak po zápisu student bude mít zapsáno tyto nové paralelky:

                 paralelku  1         - přednáška,
                 paralelku  101       - cvičení,
                 paralelku  1021      - lab. cvičení,

a to BEZ VAROVÁNÍ.

Není-li nová paralelka v hierarchické struktuře, pak bude přepsána pouze tato jediná paralelka (tj. podle typu buď přednáška, nebo cvičení nebo lab. cvičení).

Např. má-li student z daného předmětu zapsáno :

                 paralelku  2         - přednáška,
                 paralelku  101       - cvičení,
                 paralelku  1031      - lab. cvičení,

a vy studenta chcete zapsat na cvičení 102 které není v hier. struktuře pak po zápisu budete mít zapsáno tyto nové paralelky:

                  paralelku   2        - přednáška,
                  paralelku   102      - cvičení,
                  paralelku   1031     - lab. cvičení.

Zrušení zápisu : V bloku 2 najeďte na paralelku, ze které studenta chcete vymazat a stiskněte Esc-F6. Z této paralelky student bude vyřazen bez varování. Je-li paralelka součástí hierarchické struktury, potom student bude vyřazen ze všech paralelek této struktury.