83030

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

83030 - Prospěchová stipendia ČVUT

Formulář slouží k přípravě prospěchových stipendií na ČVUT.

Základní pojmy

  • Rozhodný úsek - období (semestr nebo dvojice semestrů), za které se počítá vážený průměr, na jehož základě se přiznává prospěchové stipendium.
  • Výplatní termín - datum určené k výplatě stipendia.
  • Rozhodný den - den, k němuž se určuje, zda student splňuje ostatní podmínky pro přiznání stipendia (studijní stav, forma studia).
  • Vážený průměr - počítá se z předmětů absolvovaných nebo uznaných v rozhodném úseku tak, že součet součinů (známka * kredity) za všechny dané předměty se vydělí součtem kreditů za všechny dané předměty.

Z kterých předmětů se počítá vážený průměr

Dejme tomu, že rozhodný úsek je stanoven jako semestry S1 a S2. Vážený průměr se pak vypočte jedním z následujících způsobů:

  • Nejběžnější způsob výpočtu je ten, že pro výpočet se vezmou absolvované a uznané předměty v semestrech S1 a S2 v témže studiu, pro jaké počítám stipendium. Tento způsob se použije tehdy, má-li student v semestrech S1 a S2 zapsán nebo uznán alespoň jeden předmět.
  • Pokud je student v navazujícím magisterském studiu a nemá v semestrech S1 a S2 zapsán ani jeden předmět (tj. studuje v navazujícím studiu první semestr), vezmou se absolvované předměty z bakalářského studia téhož studenta na libovolné fakultě ČVUT, ve kterém jsou zapsané předměty v semestru S1 nebo S2 a zároveň je bakalářské studium úspěšně ukončeno a datum ukončení je před datem zahájení magisterského navazujícího studia. Pokud takové studium neexistuje, nárok na stipendium nevzniká. Pokud naopak existují dvě nebo více takových studií (např. na různých fakultách ČVUT), je výsledkem výpočtu varování, že je třeba příslušné studium určit ručně.
  • Pokud student studuje první semestr v navazujícím magisterském studiu a předchozí bakalářské studium absolvoval na jiné škola a pokud předloží doklad o předmětech absolvovaných na jiné škole, potom se pro výpočet váženého průměru vezmou předměty bakalářského studia klasifikované v rozhodném úseku. V takovém případě uživatel spočítá vážený průměr mimo KOS a výsledek zapíše do KOSu jako ručně zadaný nárok na stipendium.

Příprava stipendia

  1. Před založením nového výplatního termínu zkontrolujte, případně založte parametry ve formuláři 80103 - Správa parametrů. Potřebné parametry jsou vyjmenovány níže.
  2. V "Přehled výplatních termínů" založte nový termín pomocí tlačítka <Nový záznam - F6>. Tím přejdete na detail výplatního termínu na záložce "Soupis a editace výplatních termínů".
  3. V "Soupis a editace výplatních termínů" doplňte všechny atributy výplatního termínu nutné pro výpočet prospěchového stipendia. Úplnost vyplnění ověřte pomocí tlačítka "Kontrola" na svislé liště vlevo nahoře. Ve zobrazeném okně si přečtete, co chybí doplnit. Pokud bude vyplnění kompletní, zpřístupní se tlačítko "Výpočet" pod tlačítkem "Kontrola".
  4. Je-li termín úplný, je přístupné tlačítko "Výpočet". Po jeho stisknutí se spočte pro každého studenta fakulty, zda má nebo nemá nárok na prospěchové stipendium.
  5. Je-li termín úplný, můžete přejít na "Seznam studentů" - nároků na stipendium. Pokud dosud neproběhl výpočet stipendia, provede se nyní. Výsledek výpočtu je uveden u každého studenta a může být pro jednotlivého studenta trojí: stipendium se přiznává, stipendium se nepřiznává a nárok nelze jednoznačně stanovit. Nárok nelze jednoznačně stanovit v případě, že student navazujícího magisterského studia má pobírat stipendium za předchozí bakalářské studium a takových bakalářských studií je nalezeno víc. Pak musí uživatel určit, které bakalářské studium se má vzít jako základ pro výpočet váženého průměru.
  6. Ze seznamu studentů - nároků na stipendium - lze přejít na další blok "Detail studenta". V detailu jsou podrobně uvedeny důvody, proč student má či nemá nárok na stipendium, je možno mu i nárok ručně upravit a lze tu i určit předchozí bakalářské studium, pokud jich existuje víc.
  7. Jakékoliv úpravy nároků na stipendium zneplatní předchozí výpočet a výpočet stipendia je nutno provést znovu v bloku "Soupis a editace výplatních termínů". Při výpočtu se berou v úvahu ruční úpravy a mají přednost před automaticky počítaným nárokem.
  8. Jsou-li všechny úpravy hotovy, termín je úplný, výpočet stipendia byl proveden a každý student má jednoznačně určeno, ze kterého studia se bere rozhodný úsek pro výpočet váženého průměru, lze z bloku "Soupis a editace výplatních termínů" stipendia odeslat do FISu tlačítkem "do FIS" (pokud je tlačítko šedivé, použijte F2 pro uložení, tlačítko "do FIS" se zaktivní). Před odesláním do FISu se zobrazí obrazovka se souhrnem stipendií (kolik stipendií se vyplácí a v jaké celkové výši). Pokud uživatel odsouhlasí tyto souhrnné informace, jsou platební příkazy přeneseny do FISu a zároveň je výplatní termín uzavřen a nelze v něm dělat žádné změny.

Bloky formuláře

Přehled výplatních termínů

V prvním bloku "Přehled výplatních termínů" vidíte přehled výplatních termínů stipendií (co řádek, to výplatní termín). Na začátku řádku je barevný čtvereček, který zobrazuje stav výplatního termínu:

  • červený - Z - Založen. Termín je založen, ale není dosud připraven k výplatě.
  • zelený - P - Připraven k výplatě. Termín je připraven k výplatě (jsou vyplněny všechny údaje, proběhl výpočet stipendia, jsou rozhodnuty všechny nejednoznačnosti).
  • černý - U - Uzavřen. Termín byl již odeslán do FISu.

V přehledu výplatních termínů můžete založit nový termín. Přejděte do bloku "Soupis a editace výplatních termínů", kde vyplníte všechny potřebné údaje.

Soupis a editace výplatních termínů

V bloku "Soupis a editace výplatních termínů" sepíšete všechny atributy termínu informace podstatné pro výpočet stipendia a odeslání příkazů do FISu. Zejména

  • rozhodný úsek (jeden nebo dva semestry), za který se počítá vážený průměr;
  • datum výplaty stipendia
  • intervaly váženého průměru pro různě vysoké částky
  • celková částka na stipendia nebo částky pro jednotlivé intervaly váženého průměru

Další údaje potřebné pro výpočet a výplatu stipendií jsou uvedeny v parametrech KOS.

Seznam studentů - nároků na stipendium

V tomto bloku vidíte všechny studující studenty fakulty a pro každého z nich výsledek výpočtu stipendia. Výsledek je shrnut v jednoznakovém sloupci STAV, který může nabývat těchto hodnot:

  • A (zelený podklad) - student má nárok na stipendium;
  • N (červený podklad) - student nemá nárok na stipendium;
  • W (žlutý podklad) - varování, že o nároku studenta nelze jednoznačně rozhodnout bez zásahu uživatele.

Kromě toho je na řádku vidět částka stipendia a informace, zda byl řádek ručně upravován. Pro podrobnější informace o nároku studenta přejděte na další blok "Detail studenta".

Detail studenta - nároku na stipendium

Tento blok obsahuje podrobné zdůvodnění, proč student má nebo nemá nárok na prospěchové stipendium, v tomto bloku lze zvolit bakalářské studium, ze kterého se bere rozhodný úsek, a nakonec v tomto bloku jsou vidět všechny klasifikované předměty z rozhodného úseku, ze kterých se počítá vážený průměr, v podobě, aby uživatel dokázal snadno ověřit správnost výpočtu váženého průměru.

Editace zdůvodnění

Tento blok je viditelný pouze tehdy, je-li nastaven parametr STIP12.ZDUVODNENI na hodnotu A. Do tohoto bloku se lze dostat z Přehledu výplatních termínů pomocí tlačítka Editace. V tomto bloku můžete upravovat zdůvodnění společné pro všechny studenty. Upravovat zdůvodnění lze pouze tehdy, je-li stav výplatního termínu "Založené" nebo "Připravené k výplatě".

Parametry

Parametry pro výpočet stipendia:

  • STIP12.ROZOBD - Hodnota S/R. Rozhodné období (S)emestr/(R)ok
  • STIP12.MEZE - Hranice intervalů váženého průměru
  • STIP12.MINKRED - Požadovaný minimální počet kreditů
  • STIP12.MINPRED - Požadovaný minimální počet předmětů
  • STIP12.KOEF - Poměry výšek stipendií a zaokrouhlení pro výpočet z celkové částky pro stipendia

Parametry pro výplatu a zaúčtování stipendia:

Parametry pro práci s formulářem:


Příklad nastavení parametrů ve formuláři 80103 - Správa parametrů:

STIP12.ROZOBD S Rozhodné období je semestr.
STIP12.MEZE 1.1;1.3);1.5;1.8 Zadány jsou intervaly: <1, 1.1>, (1.1, 1.3), <1.3, 1.5>, (1.5, 1.8> . Tj. 1.1 patří do 1. intervalu, 1.2 do druhého, 1.3 do třetího, 1.5 do třetího, 1.8 do čtvrtého.
STIP12.MINKRED 30 Minimum kreditů pro přiznání stipendia je 30.
STIP12.MINPRED 4 Minimum předmětů pro přiznání stipendia jsou 4.
STIP12.KOEF 4;3;2;1;;-1;2 Poměry částek v intervalech 1-4 jsou 4:3:2:1, tj. student s prospěchem 1.1 bere 4x víc než s prospěchem 1.6. Částky se zaokrouhlují dolů (-1) a na dvě desetinná místa (na haléře). Zaokrouhlení může být dolů (-1), matematické (0) nebo nahoru (1). Zaokrouhlení může být na koruny (0) nebo na haléře (2). Tento parametr se používá v případě, že je vyplněna celková částka a z té má být spočítaná výška stipendia pro každý interval váženého průměru.
STIP12.EKJ 1 Ekonomická jednotka 1
STIP12.AU_BANKA 12345 Analytický účet pro platbu bankou je 12345.
STIP12.AU_POKL 67890 Analytický účet pro platbu pokladnou je 67890.
STIP12.NS 13151 Nákladové středisko je 13151.
STIP12.VS 11111 Variabilní symbol je 11111.
STIP12.ZDUVODNENI A Hodnota 'A' tohoto parametru umožní zadání společného zdůvodnění pro všechny studenty při vytváření nového výplatního termínu, zobrazí zdůvodnění v přehledu a umožní toto zdůvodnění editovat skrze tlačítko Editace..
STIP12.STSTAVY -6 Hodnota -6 znamená, že stipendium lze vyplatit i studentům kteří již nestudují ale datum ukončení studia není starší šesti měsíců od data, kdy byl student přidán do seznamu odměněných.