82706

Z Nápověda KOS
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

82706 Hromadný zápis do rozvrhu

Formulář je určen pro zapsání studentů do rozvrhu v těch případech, kdy je možno jednoznačně určit, která paralelka je studentovi podle jeho studijní skupiny a ročníku určena. Akci je nejlépe provést předtím, než si studenti sami začnou provádět zápisy do rozvrhu.

Popis formuláře

V prvním bloku je volen v comboxu semestr (kód a název), se kterým pracujete. Na začátku je nastaven na semestr daný parametrem SEMPROROZ, je možno ho vybrat ze všech semestrů. Dále je zde zobrazen název filtru, pokud jste nějaký vybrali.

Ve druhém bloku je seznam předmětů vypsaných v daném semestru. Hromadný zápis pro jeden předmět (aktuální záznam) vyvoláte klávesou PageDown nebo tlačítkem "Přejít k zápisu". Pokud chcete hromadně zapsat více předmětů, před stiskem PageDown je na přehledu zaškrtněnte. Akce se provede pro všechny předměty ve výběru, neprovede se pro předměty, které ve výběru nejsou.

Na druhé záložce jsou zobrazeny rozvrhové paralelky předmětů vybraných na první straně. V bloku můžete použít dotazy a vyškrtnutí z výběru (klávesa <Shift+F6>). Na paralelky, které nejsou ve výběru budou studenti zapisováni pouze tehdy, ukazuje-li na ně nějaká vybraná paralelka v rámci hierarchie.

Ve čtvrtém bloku jsou zobrazeny studijní skupiny. V bloku můžete použít dotazy a vyškrtnutí z výběru (klávesa <Shift+F6>).

Ve třetím a čtvrtém bloku můžete klávesou <Ctrl+B> spustit hromadný zápis do rozvrhu a klávesou <Ctrl+L> hromadné zrušení zápisu do rozvrhu.

Hromadný zápis do rozvrhu

Zápis pro jednotlivý předmět probíhá takto: Pro každého studenta z množiny vybraných skupin, který je zapsaný na předmět se začíná vždy od laboratorních cvičení hledat příslušná paralelka v množině vybraných paralelek. Nejprve se hledá paralelka určená pro studentovu studijní skupinu. Pokud se jich najde více, je to zřejmá chyba v podkladech a dále se nehledá. Pokud se najde jedna, použije se nalezené LNO a jsou-li vyplněny (je stanovena hierarchie), pak i CNO a PNO. Pokud se nenajde žádná, hledá se paralelka pro studentovu studijní paralelku, pak pro studentův ročník a pokud se ani tehdy nic nenajde, zkoumá se zda neexistuje pouze jedno laboratorní cvičení. To pro případ nějakých speciálních předmětů vypsaných pro malý počet studentů.

Pokud se při hledání LNO vyplnilo i CNO, pak se hledání CNO přeskakuje, to samé pokud se nalezlo i PNO. Pokud se CNO nenalezlo, probíhá obdobná procedura pro nalezení paralelky cvičení, jako byla pro nalezení laboratorních cvičení. Zde se ale již nenaplňuje LNO, jen CNO a pokud je vyplněno, pak i PNO. Poté se Obdobným způsobem hledá PNO, pokud již nebylo nalezeno dříve.

Jsou_li takto nalezena příslušná LNO, CNO a PNO a alespoň jedno z nich není prázdné, hledám zda student již nemá něco vybráno sám. Pokud ano a jeho výběr se liší i jen v jednom případě, zápis se neprovede vůbec. Pokud má student proveden výběr u některé z položek LNO,CNO nebo PNO, kterou nenašla a tedy ji nehodlá u studenta měnit, ostatní položky se studentovi zapíší. Tento postup se opakuje pro všechny předměty, kterým patří vybrané rozvrhové paralelky.

Hromadné zrušení zápisu do rozvrhu

Pro každého studenta z množiny vybraných skupin, který je zapsaný na předmět se nejprve najdou příslušná PNO, CNO a LNO způsobem popsaným v popisu hromadného zápisu. Pak se porovnají s těmi PNO, CNO a LNO, která má student zapsána. Pokud souhlasí, je student z rozvrhu vymazán - jeho PNO, CNO a LNO se pro příslušný předmět vynulují. Pokud čísla nesouhlasí, znamená to, že student byl do rozvrhu zapsán individuálně a také tak musí být vymazán z rozvrhu.